KONTYNUACJA BLOGU ,,ALE WKOŁO JEST WESOŁO 1 .
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi



Kulinaria

poniedziałek, 01 października 2018
czwartek, 20 września 2018
wtorek, 17 lipca 2018
poniedziałek, 16 lipca 2018
wtorek, 26 czerwca 2018

Przyprawy1

Przyprawy2

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju przyprawy.
Często używam.
Mam nimi zastawiony cały parapet w kuchni.
Wygląda to całkiem dekoracyjnie.

Przyprawy3

CHWILA Z HUMOREM :

Mały Erik mówi do ojca :
- Jak będę dorosły, to ożenię się z babcią.
- To niemożliwe, ona jest moją matką !
- A ty co ? Przecież ożeniłeś się z moją matką !

Zdenerwowana kobieta dzwoni na pogotowie w środku nocy :
- Dziecko połknęło prezerwatywę ! Przyjeżdżajcie !
Za chwilę dzwoni ponownie :
- Już nie przyjeżdżajcie, mąż właśnie znalazł drugą.

- Mój drogi, psycholog mi dzisiaj powiedział, że dla odzyskania równowagi wewnętrznej
  powinnam miesiąc spędzić w górach, miesiąc nad morzem i miesiąc w leśniczówce. To gdzie najpierw pojedziemy ?
- Do innego specjalisty.

Wiśnie

Wczoraj był Światowy Dzień Smerfa.

Znalezione obrazy dla zapytania smerfy

Polakowi zawsz jest źle.
Jak było gorąco, to narzekaliśmy na upały i suszę.
Teraz narzekamy na zimno i deszcze.

Wczoraj znów cały dzień padało i wiał dość silny wiatr.
Ja nie narzekałam na pogodę, tylko z uśmiechem na ustach poszłam do kosmetyczki.
Zrelaksowałam się.
Za miesiąc znów idę.

04:54, hanula1950 , Kulinaria
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 czerwca 2018

Chłodniki

Chłodnik litewski dość często robię, bo bardzo mi smakuje.
Bułgarski robię bez oliwy z oliwek, bo jakoś oliwy nie trawię.
Gazpacho u mnie też jest bez oliwy.

Rada Nadzorcza

CHWILA Z HUMOREM :

- Jak nazywa się twarz matematyka ?
- Oblicze.

- Dlaczego deszcz jest w więzieniu ?
- Bo napadał.

- Dlaczego niektórzy jedzą ziemię ?
- Bo grunt to zdrowie.

- Gdzie spędziłeś swoje urodziny ?
- U rodziny.

- Jak nazywa się najnowszy telefon do gier ?
- Gramofon.

TO CIEKAWE :

Kałamarnice olbrzymie ważą do 900 kg i osiągają długość 18 m.
żyją na głębokości około tysiąca metrów.

Kret ma dwa małe oczka, które skryte są całkowicie pod jego futerkiem.
Dzięki nim może odróżnić, co jest jasne, a co ciemne.

Ostrygi zaczynają swój żywot zawsze jako samce.
Przekształcają się w samice, by złożyć jaja i ponownie zamieniają się w samce.
Cykl się powtarza.

sobota, 28 kwietnia 2018

Ziemniaki1

ziemniaki2

ziemniaki3

SMACZNEGO.

CHWILA Z HUMOREM RYSUNKOWYM :

Plantacja

Zemsta

Udanego weekendu wszystkim życzę.

piątek, 09 lutego 2018

Śledzie

Śledzie

Myszka Miki

Ostatnio nic, tylko robię zakupy.
I są to zakupy bardzo udane.
Stałam się szczęśliwą posiadaczką dwóch pięknych komplecików bielizny.
Jeden jest czarny, drugi czerwony.
Do czarnego mam jeszcze haleczkę.
Do czerwonego nie było, le ma być.
Wczoraj było sporo zakupów spożywczych.
Dzisiaj zrobimy resztę.
Po śniadaniu i oglądaniu transmisji z otwarcia igrzysk jedziemy do kawiarni z kotami.
Jest to kawiarnia na stacji metra,
Jest tam dużo kotków, które dają się kiziać - miziać.
Ed już tam był, ja jeszcze nie.

Podobno dzisiaj jest MIĘDZYNARODOWY DZEŃ PIZZY.
Smacznego !

 

06:30, hanula1950 , Kulinaria
Link Komentarze (5) »
czwartek, 08 lutego 2018

A BARTKOWA UWIERZYŁA I NAM PĄCZKÓW NASMAŻYŁA.

A więc przepis na pączki :

Pączki luksusowe

Z poniższych proporcji wychodzi ok. 24 średniej wielkości pączków,
 mniejszych oczywiście więcej,
ja zazwyczaj robię z połowy porcji dla naszej 5-osobowej rodziny, czyli 12 szt.

1 kg mąki pszennej typ 550
100 g świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka
120 g cukru
7 żółtek + 1 jajo
40 ml spirytusu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
spora szczypta soli
100-120 g roztopionego masła
smalec do smażenia
osączone na bibule konfitury, czekolada lub dżem do nadziewania
cukier puder do posypywania lub na lukier
domowa skórka pomarańczowa kandyzowana do ozdabiania

Mąkę przesiej na stolnicę lub do sporej miski.
W co najmniej litrowym naczyniu z drożdży roztartych z łyżką cukru,
3 łyżkami mąki i wymieszanych z ciepłym mlekiem przygotuj zaczyn.
Odstaw go na 15-25 minut do wyrośnięcia, powinien całkowicie wypełnić naczynie.

Utrzyj jajko z żółtkami, cukrem i wanilią na puch, dodaj spirytus.
Do przesianej mąki dodaj sól, utarte żółtka i zaczyn drożdżowy.
Wyrób spójne ciasto (np. hakiem od miksera),
na końcu dodaj roztopione masło i wyrób na gładkie ciasto.

Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ja wstawiam dzieżę od miksera do piekarnika rozgrzanego do 40-45 st. C na godzinę.
Po tym czasie ciasto podwaja swoją objętość.

Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i lekko wyrób,
a potem delikatnie rozwałkuj na ok. 1-1,5 cm grubości.
Wycinaj szklanką lub kółeczkiem krążki - mniejsze lub większe,
w zależności od tego, jak duże pączki lubisz.
Natłuszczonymi olejem dłońmi formuj z ciasta pączki jak bułeczki - zawijając brzegi pod spód.
Jeśli nadziewasz pączki na surowo, pamiętaj,
by nadzienie było w temperaturze pokojowej i nie było zbyt rzadkie.
Sklejaj pączki, zamykając nadzienie w środku.
Uformowane pączki układaj na nasmarowanej olejem tacy (sklejeniem do dołu)
i przykryj ściereczką do drugiego rośnięcia - na ok. 15-20 minut.
W międzyczasie rozgrzej smalec lub olej do smażenia - wystarczy ok 1,5 litra/kilograma.
Przygotuj też lukier i domową skórkę pomarańczową
 lub cukier puder do ozdobienia gotowych pączków.

Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę ok. 165-170 stopni,
wkładaj po 3-4 pączki do garnka,
pilnując by nie miały obok siebie zbyt ciasno.
Smaż pączki z każdej strony ok. 2-3 min.
Odkładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Gdy tylko wszystkie usmażysz, możesz je od razu nadziewać szprycą,
jeśli to dopiero na tym etapie dodajesz nadzienie.

Gotowe, ale wciąż ciepłe pączki polewaj lukrem (możesz je też w lukrze zanurzać)
i od razu dekoruj skórką pomarańczową, płatkami migdałowymi lub czym lubisz najbardziej.
Oczywiście najlepsze są na ciepło!
Ale jest też sposób na przygotowanie pączków zawczasu - jeszcze ciepłe, nadziane dżemem,
ale nielukrowane pączki ułóż luźno w plastikowym pojemniku i od razu wstaw do zamrażarki.
W dniu podania wystarczy rozmrozić (przez noc w lodówce)
 wstawić do gorącego pieca na 5-7 minut i polewać lukrem.
Są równie dobre.

Lukier do pączków
 
proporcje na 12 pączków, czyli z połowy powyższej ilości ciasta,
resztę można posypać pudrem lub zrobić lukier z podwójnej ilości.

200 g cukru pudru
ok. 50 g wody
1 łyżeczka soku z cytryny

Wymieszaj dokładnie cukier puder z zimną wodą i sokiem z cytryny na gładki lukier,
pokrywaj nim pączki (można pączki zanurzać, oblewać lub malować pędzlem).
Póki lukier jest świeży, posyp każdego pączka skórką pomarańczową.
 
 
 
Kasia Marciniewicz, autorka bloga ChilliBite.pl
 
 Link do przepisu: Pączki luksusowe
 
Pączzzki z ziemniaków
 
Szybkie pączki
 
Wczoraj Ed przywiózł faworki, ale ich nie jedliśmy.
Dzisiaj przywiezie pączki.
Będziemy się dotuczać.
Ja już jestem strasznie gruba.
Muszę się wziąć za siebie.
 
CHWILA Z HUMOREM :
 
Raz trafiłem szóstkę w totka.
No, ale jeden numer nic nie wygrywa.
 
Bycie przesądnym przynosi pecha.
 
Zgubiłem 100 złotych. Dzwoniłem do banku.
Nie wiem, dlaczego nie chcieli ich unieważnić.
 
Żonaci faceci żyją dłużej od samotnych,
ale chętniej umierają.
 
Elektryk na egzaminie na uprawnienia dostał zero.
a mógł fazę...
05:44, hanula1950 , Kulinaria
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 stycznia 2018

Francuska potrawka z białej fasoli (Cassoulet)

Cassoulet to pochodząca z południa Francji potrawka, w której skład
- oprócz fasoli - wchodzi zwykle kilka rodzajów mięs, a także aromatyczne zioła.
Swoja nazwę zawdzięcza ceramicznemu naczyniu, w którym się ją przyrządza - tzw. cassole.

Składniki:

400 g białej fasoli
100 g boczku
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 i 1/2-2 litry bulionu
2 gęsie udka (po 500 g)
1 łyżka suszonych lub 1 pęczek świeżych ziół prowansalskich
4 cienkie kiełbaski (np. frankfurterki)
1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki tartej bułki
50 g masła

Sposób przygotowania:

Fasolę umyj, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na noc, a następnego dnia odsącz.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulę i boczek.
Smaż, mieszając, aż boczek się zrumieni.
Wlej 1,5 l bulionu, dodaj fasolę, gęsinę oraz zioła.
Przykryj i duś na małym ogniu 2 godziny.
W czasie duszenia możesz dolewać bulion, ale nie jest to konieczne.
Przypraw do smaku, a 10 minut przed końcem duszenia dorzuć obsmażone wcześniej kiełbaski.
Kiedy mięso gęsi jest już miękkie, wyjmij je z garnka.
Pokrój na kawałki gęsinę i kiełbaski (kawałki powinny być nieduże, takie na jeden kęs).
Ponownie przełóż do garnka i chwilę podgrzej, mieszając.
Następnie posyp danie bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiecz kilka minut w piekarniku.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Rada: cassoulet zyskuje na smaku po kolejnym odgrzaniu zupełnie jak nasz bigos.
Dlatego warto przygotować od razu większą ilość potrawy, żeby wystarczyło co najmniej na dwie porcje.
(Przepis: archiwum miesięcznika Kuchnia)

 

Fabadas

Fabada (a właściwie fabada asturiana) to jedno z tradycyjnych, jednogarnkowych dań hiszpańskich.
Podobnie jak fasolkę po bretońsku, zazwyczaj serwuje się je z dodatkiem chleba.

Składniki:

600 g dużej fasoli
duża cebula
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1/2 kg żeberek wieprzowych
płaska łyżka suszonej papryki (ostra lub łagodna)
4 liście laurowe
ew. kilka nitek szafranu
200 g chorizo
100 g kaszanki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy przez noc. W dużym garnku szklimy cebulę wraz z czosnkiem oraz boczkiem.
Dodajemy żeberka pokrojone na kawałki.
Doprawiamy papryką, liśćmi laurowymi oraz ewentualnie szafranem.
Zalewamy całość wodą, tak aby przykryła zawartość.
Dodajemy chorizo pokrojone w półplastry oraz fasolę.
Następnie zagotowujemy wszystko powoli i gotujemy dalej przez około 60 minut.
Po tym czasie fasola powinna zmięknąć.
Dodajemy kawałki kaszanki, doprawiamy solą i pieprzem.
Po kilkunastu minutach fasola będzie miękka, a danie gotowe.

Autor: Aneta i Jan Kuroniowie

 

Fasola po meksykańsku

Na koniec mamy coś dla osób, które w kuchni nie stronią od eksperymentów
- aromatyczną fasolkę po meksykańsku z nutą czekolady. W sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

2 pieczone papryki obrane ze skóry
1 mała czerwona cebula
4 łyżki oleju
2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chili
3-4 goździki
1 liść laurowy

Sposób przygotowania:

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy.
Smażymy 10 minut, cały czas mieszając, fasolę rozgniatamy widelcem.
Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku.
Rada: Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć - najlepiej zostawić ją w misce z wodą na całą noc.

Autor: Olga Badowska, Natalia Korcelli-Włodarska, Dorota Próchniewicz

 
08:14, hanula1950 , Kulinaria
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5