KONTYNUACJA BLOGU ,,ALE WKOŁO JEST WESOŁO 1 .
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi



piątek, 26 stycznia 2018

Rosyjski luksus

KULINARIA :

Ziemniaki na kopytka można rozdrobnić bez użycia maszynki.
Posłuży do tego tłuczek do mięsa lub widelec. Kopytka najlepiej podawać z sosem.

 

Kopytka można zrobić np. z ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia.
Do tych klusek dodaje się olej lub oliwę, jaja, mąkę i sól.
Można je podawać z różnymi sosami, roztopionym masłem lub surówkami.

Jak zrobić kopytka bez maszynki?

Sposób przygotowania kopytek:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki.
  2. Utłucz je dokładnie widelcem bądź tłuczkiem do mięsa.
  3. Zagotuj wodę, posól ją i wlej do garnka oliwę lub olej.
  4. Wymieszaj ziemniaki, jajka i nieco soli w misce. Powoli i stopniowo dosypuj mąki.
  5. Wyrabiaj ciasto z wymieszanych składników, cały czas dosypując mąkę.
  6. Ciasto nie powinno być lepkie i kleić się do rąk. Najlepiej, aby nie było zbyt rzadkie.
  7. Zagotuj wodę z solą i olejem.
  8. Oprósz stolnicę mąką i połóż na niej ciasto.
  9. Z ciasta uformuj wałki i pokrój je na 2-centymetrowe kawałki.
  10. Wkładaj uformowane ciasto na wodę.
  11. Kopytka są gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię wody.

 

Gnocchi – włoski odpowiednik kopytek

Gnocchi di semolino to włoskie kluski, które są podobne do kopytek.
 Przygotujesz je z sera, mąki gryczanej, jarzynowego puree oraz semoliny, którą można zastąpić kaszą manną.
Podawaj z sosami. Gnocchi są mniejsze niż tradycyjne kopytka i mają rowki.
Najlepiej smakują kluseczki zrobione z suchych ziemniaków
Dodaj odpowiednie proporcje suchych (mąka i kasza) i mokrych (sera i puree z warzyw) składników.

 Gnocchi robi się podobnie jak kopytka.
Ciasto podziel na nieco mniejsze wałeczki niż w przypadku klusek z ziemniaków.

 

 

czwartek, 25 stycznia 2018

Kredyt umarł

Ostatnia nadzieja

To tylko córki

CHWILA Z HUMOREM :

Przychodzi student do swojej dziewczyny do akademika :
Ona ; - Ciao !
On : - Ciao !
Ona : Jestem w ciąży .
On : - Ciao !

Sekretarka zalotnie do szefa :
- Są dwa miejsca, gdzie jeszcze nie byłam całowana...
- Zdradź mi je.
- Acapulco i Miami.

Mąż czyta w łóżku gazetę, po czym zwraca się do żony :
- To ciekawe...W Rio żony dają mężowi 40 realów za każdym razem, kiedy je zadowoli.
- A ile to euro ?

środa, 24 stycznia 2018

Brzydzi mnie

Czołem, żołnierze

Pieczony kurczak

Dzisiaj są urodziny mojej wnusi.
Ona jest w szpitalu, a ja nie mam jej numeru telefonu.
Zadzwonię do córci, ale dopiero po południu.

wtorek, 23 stycznia 2018
poniedziałek, 22 stycznia 2018

Francuska potrawka z białej fasoli (Cassoulet)

Cassoulet to pochodząca z południa Francji potrawka, w której skład
- oprócz fasoli - wchodzi zwykle kilka rodzajów mięs, a także aromatyczne zioła.
Swoja nazwę zawdzięcza ceramicznemu naczyniu, w którym się ją przyrządza - tzw. cassole.

Składniki:

400 g białej fasoli
100 g boczku
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 i 1/2-2 litry bulionu
2 gęsie udka (po 500 g)
1 łyżka suszonych lub 1 pęczek świeżych ziół prowansalskich
4 cienkie kiełbaski (np. frankfurterki)
1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
2 łyżki tartej bułki
50 g masła

Sposób przygotowania:

Fasolę umyj, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na noc, a następnego dnia odsącz.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulę i boczek.
Smaż, mieszając, aż boczek się zrumieni.
Wlej 1,5 l bulionu, dodaj fasolę, gęsinę oraz zioła.
Przykryj i duś na małym ogniu 2 godziny.
W czasie duszenia możesz dolewać bulion, ale nie jest to konieczne.
Przypraw do smaku, a 10 minut przed końcem duszenia dorzuć obsmażone wcześniej kiełbaski.
Kiedy mięso gęsi jest już miękkie, wyjmij je z garnka.
Pokrój na kawałki gęsinę i kiełbaski (kawałki powinny być nieduże, takie na jeden kęs).
Ponownie przełóż do garnka i chwilę podgrzej, mieszając.
Następnie posyp danie bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiecz kilka minut w piekarniku.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Rada: cassoulet zyskuje na smaku po kolejnym odgrzaniu zupełnie jak nasz bigos.
Dlatego warto przygotować od razu większą ilość potrawy, żeby wystarczyło co najmniej na dwie porcje.
(Przepis: archiwum miesięcznika Kuchnia)

 

Fabadas

Fabada (a właściwie fabada asturiana) to jedno z tradycyjnych, jednogarnkowych dań hiszpańskich.
Podobnie jak fasolkę po bretońsku, zazwyczaj serwuje się je z dodatkiem chleba.

Składniki:

600 g dużej fasoli
duża cebula
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
1/2 kg żeberek wieprzowych
płaska łyżka suszonej papryki (ostra lub łagodna)
4 liście laurowe
ew. kilka nitek szafranu
200 g chorizo
100 g kaszanki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namaczamy przez noc. W dużym garnku szklimy cebulę wraz z czosnkiem oraz boczkiem.
Dodajemy żeberka pokrojone na kawałki.
Doprawiamy papryką, liśćmi laurowymi oraz ewentualnie szafranem.
Zalewamy całość wodą, tak aby przykryła zawartość.
Dodajemy chorizo pokrojone w półplastry oraz fasolę.
Następnie zagotowujemy wszystko powoli i gotujemy dalej przez około 60 minut.
Po tym czasie fasola powinna zmięknąć.
Dodajemy kawałki kaszanki, doprawiamy solą i pieprzem.
Po kilkunastu minutach fasola będzie miękka, a danie gotowe.

Autor: Aneta i Jan Kuroniowie

 

Fasola po meksykańsku

Na koniec mamy coś dla osób, które w kuchni nie stronią od eksperymentów
- aromatyczną fasolkę po meksykańsku z nutą czekolady. W sam raz na chłodny zimowy dzień.

Składniki:

2 pieczone papryki obrane ze skóry
1 mała czerwona cebula
4 łyżki oleju
2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chili
3-4 goździki
1 liść laurowy

Sposób przygotowania:

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy.
Smażymy 10 minut, cały czas mieszając, fasolę rozgniatamy widelcem.
Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku.
Rada: Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć - najlepiej zostawić ją w misce z wodą na całą noc.

Autor: Olga Badowska, Natalia Korcelli-Włodarska, Dorota Próchniewicz

 
08:14, hanula1950 , Kulinaria
Link Komentarze (1) »
niedziela, 21 stycznia 2018
sobota, 20 stycznia 2018

Kiełbasa z białą fasolą

Dzięki wykorzystaniu fasolki z puszki to danie przygotujesz w ekspresowym tempie.
Będzie w sam raz na szybki obiad lub obiadokolację.

Składniki:

6 szt. kiełbasy wieprzowej (np. frankfurterki), przekrojonych na pół
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
6 ząbków czosnku
240 g papryki żółtej lub czerwonej opieczonej
2 puszki białej fasoli osączonej z zalewy i opłukanej
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek natki posiekanej pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek do skropienia potrawy

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kawałki kiełbasy z wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie.
Wyjmij je łyżką cedzakową, a na tą samą patelnię wrzuć 3 całe ząbki czosnku i smaż na małym ogniu.
Gdy będą miękkie, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę.
Całość wymieszaj, smaż jeszcze na małym ogniu około 2 minut i dopraw solą i pieprzem.
Pozostałe 3 ząbki czosnku rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli lub przeciśnij przez praskę i delikatnie posól.
Następnie wymieszaj ze skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Tą mieszankę dodaj do dania tuż przed podaniem, wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny i delikatnie skrop oliwą.

Autor: Aneta Kosiba

 

Grecka zupa fasolowa

Zwykła zupa fasolowa wydaje Ci się nudna?
Wypróbuj nasz przepis na grecką zupę fasolową (tzw. fasolada)
z dodatkiem selera naciowego oraz pełnych smaku czarnych oliwek.

Składniki:

200 g suchej fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżki (45 ml) oliwy
2 łyżki tymianku
1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zalej fasolę zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia.
Warzywa obierz. Cebulę, czosnek i tymianek posiekaj, marchewkę i selera pokrój w plasterki.
Pomidory rozgnieć widelcem.
Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut.
Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut.
Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę.
Dopraw tylko pieprzem (od soli fasola stwardnieje).
Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka.
Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.

Autor: Aneta Kosiba

 
07:07, hanula1950 , Kulinaria
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 stycznia 2018
czwartek, 18 stycznia 2018

Mieszka w Stumilowym Lesie. Choć trochę niezdarny i - jak sam mówi - jest misiem o małym rozumku,
kochają go miliony dzieci na całym świecie. 18 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka.                                

                                                                                                                                                                                                                                                                                               Kochają go miliony dzieci na całym świecie. 18 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kubusia Puchatka
- relacja Tomasza Marciniuka/IAR                                                                
 
Kubuś Puchatek jest tak popularny, że doczekał się nawet ulicy w Warszawie nazwanej jego imieniem                                                             
Kubuś Puchatek jest tak popularny,
że doczekał się nawet ulicy w Warszawie nazwanej jego imieniem
Foto:  Gophi/wikipedia

Data ta nie jest przypadkowa.
Tego dnia w 1882 roku urodził się pisarz Alan  Aleksander Milne - twórca "misia o bardzo małym rozumku".

Pierwsza książka o Kubusiu ukazała się w 1926  roku.
Od tamtego czasu dzieła pisarza przetłumaczono na kilkanaście  języków
i sprzedano w nakładzie ponad 7 milionów egzemplarzy.

Brytyjski autor napisał przygody małego misia i jego przyjaciół dla  swojego syna Christophera.
Jedna z zabawek  dziecka - pluszowy miś Winnie stał się pierwowzorem dla Kubusia.

 

Zabawki
Zabawki stanowiące pierwowzór Kubusia Puchatka i jego przyjaciół

Druga książka o misiu-łakomczuchu, ukazała się w 1928 roku.
Obydwie części przetłumaczyła Irena Tuwim, siostra poety Juliana Tuwima.
To ona właśnie nazwała misia Kubusiem Puchatkiem.
W angielskiej  wersji nazywał się Winnie-the-Pooh.
Tłumaczce zawdzięczamy także powiedzonka "małe co nieco" i "to, co tygrysy lubią najbardziej".

Kubuś Puchatek jest chyba najbardziej kochanym przez dzieci misiem na świecie.
- Jest bardzo śmieszny, pomaga przyjaciołom i jest taką małą niezdarą -  mówią najmłodsi.
Mali miłośnicy bajki potrafią jednym tchem wymienić perypetie  Kubusia
"a  to jak utknęła mu głowa w dzbanie z miodem,
a to jak z drzewa  przepędziły go pszczoły, gdy próbował podkraść im miodek".

W 2009 roku ukazała się nowa część przygód Puchatka  pt. " Powrót do stumilowego lasu" autorstwa  Davida Benedictusa.

IAR/iz

                            
 
środa, 17 stycznia 2018