KONTYNUACJA BLOGU ,,ALE WKOŁO JEST WESOŁO 1 .
| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi



wtorek, 17 listopada 2015

Jakoś się otrząsłam, ale boję się o swoje bezpieczeństwo. Politycy mówią, że Polska nie jest zagrożona, ale ja im nie wierzę.

Stara bida

Nowy rząd

niedziela, 15 listopada 2015

Taka tragedia.
Wspominam ten cudowny Paryż , w którym byłam w 2000 roku.

piątek, 13 listopada 2015

Nic się nie dzieje. Leżę sobie i czytam. Na dworze ponuro, ale nie pada.
Miałam posprzątać mieszkanie, ale mi się na razie nie chce.

Straż

wtorek, 10 listopada 2015

 ŻURAWIE

CHWILA Z HUMOREM :

Katechetka do dzieci :
- Co robimy, kiedy jest post ?
- Komentujemy i dajemy lajka.

Pani wywołuje Prosiaczka do odpowiedzi.
- Prosiaczku, jakiego kształtu jest Ziemia ?
- Okrągłego.
- Dobrze. A teraz Puchatek : skąd wiemy, że Ziemia jest okrągła ?
- Bo Prosiaczek nam powiedział.

- Panie kelner, co ta mucha robi w mojej zupie ?
- Wygląda na to, że pływa.

Wczoraj u lekarza od osteoporozy byłam zadowolona.
Ani mi się nie poprawiło. ani pogorszyło. Jest jak było.
Pani doktor była zadowolona..
Wypisała mi te same leki.
Ed wziął receptę, dziś mi wykupi i przywiezie.

Po wichurze

Połamane gałęzie po niedzielnej wichurze.
Jutro też ma wiać.

Tagi: ptaki
11:38, hanula1950 , Mój pamiętnik
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 09 listopada 2015

Wczoraj był straszny wiatr.
Wyrządził ludziom dużo szkody.
Dobrze, że nie musiałam wychodzić z domu.
Obiad miałam z soboty, tylko sobie podgrzałam.
Miałam czas na czytanie.
Dzisiaj już wiatr ma być trochę mniejszy.
Cieszę się, bo o 15.30 mam prześwietlenie celem zbadania gęstości kości,
a o 18.30 mam wizytę u pani doktor od osteoporozy.
Od dzisiaj zaczynam mierzyć ciśnienie dwa razy dziennie.
Kazał mi pan kardiolog.
Przed chwilą miałam 158 / 91. Nie jest to dobry wynik.
Może wieczorem będzie lepszy.

Co będzie

CHWILA Z HUMOREM :

Syn pyta ojca :
- Tatusiu, co się dzieje z ludźmi , kiedy umrą ?
- No cóż, synku...Prawda jest taka, że zamieniają się w proch i kurz.
- To wygląda na to, że pod moim łóżkiem już paru umarło.

500 zł

- Dzień dobry, dzwonię z przedszkola. Właśnie zwolnił się jedno miejsce, a pani chciała zapisać syna.
- Dziękuję za pamięć, ale syn jest już na studiach.

ŻOłte różyczki

Różyczki od Eda.

niedziela, 08 listopada 2015

Jesienne zupy są lekkostrawne, nietuczące, a przy tym rozgrzewają nasz organizm,
co doskonale sprawdza się kiedy za oknem coraz mniej słońca.
Jak przygotować pierwsze danie by pysznie smakowało, dodawało energii i rozgrzało żołądek?
Zobaczcie nasze pomysły!

DIETA ROZGRZEWAJĄCA

Aura za oknem coraz rzadziej nas nie rozpieszcza,
a na samą myśl o wyjściu na jesienny deszcz lub wiatr robi nam się zimno.
Kiedy temperatura na termometrach spada poniżej zera,
zaczynamy wertować nasze szafy w poszukiwaniu ciepłej odzieży.
Lekkie ubrania zastępujemy grubymi, wełnianymi swetrami, rękawiczkami, szalikami i czapkami.
Na stopy zakładamy ocieplane buty, z którymi nie rozstajemy się przez kilka kolejnych miesięcy. 

W czasie jesieni również nasza dieta ulega modyfikacji.
Zmiana ta ważna jest szczególnie dla małych dzieci i osób starszych.
Stosowne menu rozgrzewające może być bowiem doskonałym sojusznikiem we wzmacnianiu ich odporności,
w zapobieganiu przeziębieniom,
a także poprawia samopoczucie i nastrój!

By zadbać o swój komfort termiczny w czasie jesieni, zaczynajmy dzień od sycącego i pożywnego śniadania,
regularnych posiłków spożywanych co 3-4 godziny
oraz częstszego sięgania po gorące napoje z dużą ilością witaminy C,
która pomoże w utrzymaniu odporności organizmu!

  ROZGRZEWAJĄCE ZUPY

  Doskonałym pomysłem na rozgrzewające i sycące dania są wszelakiego rodzaju zupy.
Ich podstawę stanowi najczęściej domowy bulion mięsny lub warzywny.

Jesienią bardzo ważną rolę odgrywa cenna witamina C,
dlatego nasze wywary urozmaicić można o bogate w tą witaminę: brokuły, kalafior, czerwoną paprykę i kiszoną kapustę.

Świetnym pomysłem na pierwsze danie na obiad okaże się zupa rybna.
Można przygotować ją z różnego rodzajuryb, doprawić papryką i śmietaną lub jogurtem.
Hitem tej jesieni będzie także smakowity krem z dyni, cukinii lub pora.
Zaproszeni przez Was goście z miłą chęcią skosztują pożywnej zupy gulaszowej,
sycącej kartoflanki, fasolowej
lub klasycznego krupniku!

Przygotowując jesienne zupy, nie żałujcie sobie czosnku i cebuli, które są rozgrzewającymi składnikami,
a jednocześnie czynnikiem wzmacniającym naszą odporność przed chorobami.
Wśród dodatków tych znaleźć się może również pieprz cayenne, chilli, gałka muszkatołowa,
chrzan, miód, pietruszka i oczywiście imbir!

POSIŁEK DAJĄCY CIEPŁO

Jesienny czas to świetny moment na wypróbowanie nowych przepisów na smakowite!
Przyrządzać je możecie według tradycyjnych pomysłów
lub stworzyć innowacyjne przysmaki z ciekawymi dodatkami.

Zachęcamy Was do skosztowania oryginalnej . Ten aromatyczny przysmak zawiera poza mięsem
także sporą ilość cebuli, marynowanych pieczarek, groszku, ananasa, pomidorów,
papryki, a także idealnej do jesiennego dania przyprawy  i sosu chili!

Szczególnie zainteresowała nas również zupa dyniowa , która kojarzyć się może z Francją.
Podana w towarzystwie ostrzejszego sera i chrupiącej grzanki, nie tylko doda sił i energii na chłodny czas,
ale także zachwyci niejedno podniebienie. Sprawdźcie sami!
( metro.msn )

KULINARIA :  KASZUBSKA ZUPA RYBNA

SKŁADNIKI :
- łosaś 100g
- dorsz 100g
- sandacz 100g
- śmietanka 36 % 200ml
- włoszczyzna 100 g
- mąka 50 g
- koperek
- pietruszka
- sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Ryby kroimy w kostkę i gotujemy na wywarze jarskim z warzywami.
Z mąki i wody robimy kluski, które dodajemy do zupy.
Dodajemy też koperek, pietruszkę.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Na końcu dolewamy śmietanę.
SMACZNEGO.

sobota, 07 listopada 2015

Zawsze dużo czytałam, a ostatnio czytam bardzo dużo.
Polubiłam literaturę skandynawską, którą już u nas można dostać.

Ta norweska saga ma 28 tomów. Dotychczas ukazało się 16 i wszystkie przeczytałam.

 Sekrety przeszłości

,,Saga o Ludziach Lodu" liczy 14 książek. Też przeczytałam wszystkie.

 Saga o Ludziach Lodu

,,Thea z dalekiej północy" 30 tomów. Ukazało się 28, przeczytałam 27.

 Thea

,,,,Saga nowozelandzka" 49 książek. Nie przeczytałam żadnej. Uczta przede mną.

 Saga nowozelandzka

CGWILA Z HUMOREM :

Klient przychodzi do sklepu :
- Czy są lekkostrawne miotły?
- Lekkostrawne miotły ? Nie rozumiem.
Tu nie ma co rozumieć, po prostu zakład przegrałem.

- Panie doktorze, mam problemy ze słuchem.
- A jakie pan ma objawy ?
- Wczoraj schabowy, dzisiaj pierogi ruskie.

Rozmawia dwóch kumpli :
- Wiesz, co mi mówią najczęściej dziewczyny, gdy im proponuję seks!
- Nie.
- Skąd wiedziałeś !

Za oknem deszcz, ale mały.
Jak przyjedzie Ed ,to pójdziemy na bazar po zegar.
Spadł mi zegar ze ściany w kuchni i kompletnie się rozbił.
Kiedyś już spadł, ale wyłamał się tylko róg i Ed go dokleił.

piątek, 06 listopada 2015

No nareszcie jakoś udało mi się obrobić zdjęcia z cmentarza. Oto one :

Wólka1

Wólka2

Piękna jesień na cmentarzu.
Jak widać, pogoda dopisała.

Wólka3

Wólka4

Wólka5

Wólka6

Wólka7

Wólka8

CHWILA Z HUMOREM :

Do drzwi Szkota puka śmierć.
- Kto tam ?
- Nie bój się, nie goście.

Blondynka do blondynki :
- Byłam wczoraj u kosmetyczki i przekułam sobie uszy.
- No i co ? Lepiej słyszysz ?

- Panie Nowak, co pan niesie w tej butelce ?
- Wodę źródlaną.- Szkoda, myślałem, że coś do picia.

KULINARIA  :  PAPRYKA NADZIEWANA RYBĄ

Paprykę można nafaszerować niemal wszystkim,
bo świetnie łączy się zarówno z mięsem, jak i z innymi warzywami i rybą

Dziś propozycja bardzo aromatycznego nadzienia z ryby z mnóstwem przypraw.
Tak przygotowaną paprykę można podać na obiad, ale też jako wykwintną przekąskę.
Jest lekka, ale sycąca i pięknie wygląda na talerzu.

Składniki ryby z papryką

- 4 czerwone papryki

- 25 dag filetów z ryby (np. z dorsza)

- 1 łyżeczka kolendry

- 1 łyżeczki kminu rzymskiego

- garść orzechów laskowych

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- 2 jajka

- 1 łyżka posiekanych liści selera

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól

- olej

Przygotowanie papryki nadziewanej rybą

Papryki umyć i usunąć z nich nasiona.
Przyprawy zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w młynku.
Filety rybne posiekać, osolić i wymieszać z przyprawami, jajkami oraz sokiem z cytryny.
Nadzienie przysmażyć krótko na oleju.
Nadziać papryki tak przygotowanym farszem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w żaroodpornym naczyniu
wysmarowanym olejem w temperaturze 200 stopni C.
SMACZNEGO.



Tagi: kulinaria
06:25, hanula1950 , Moje fotki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 05 listopada 2015

Wczoraj znów była ładna pogoda. Świeciło słoneczko.
A ja byłam wściekła, bo gdzieś zawieruszyła się ważna dla mnie rzecz, a na dodatek zbiłam fajny szklany pucharek.
Ed przyjechał po pracy.
Przywiózł mi leki i nowe książki.
Przeszukał też mieszkanie i nic.
Ale to jeszcze nie wszystko.
Nie mogłam w żaden sposób wyjąć z aparatu zdjęć, które zrobiłam w sobotę na cmentarzu.
Na dodatek w papierośnicy wyłamał mi się zamek.
Dzisiaj w nocy znów nie mogłam spać.
To chyba przez nerwy.

Wszędzie byłem

CHWILA Z HUMOREM :

16 blondynek stoi przed kinem.
Podchodzi do nich kasjer i mówi :
- Czemu panie nie wchodzą ?
Jedna odpowiada :
- Bo film jest od osiemnastu.

Dwa koguty chodzą po mieście i strasznie się nudzą.
Jeden z nich mówi :
- Chodźmy do garmażerii, pooglądamy sobie nagie kury.

Kowalski pyta lekarza :
- Czy ten rachunek za wizytę nie jest zbyt wygórowany ?
-  Ależ skąd, pogrzeb kosztowałby pana o wiele więcej.

Lista zadań

 

środa, 04 listopada 2015

Z piątku na sobotę Ed u mnie nocował, żeby szybciej dojechać na cmentarz ba Wólkę Węglową.
Na cmentarzu było przyjemnie, bo była ładna pogoda.
Mieliśmy kapitalny spacerek. Nazbierałam sobie trochę żołędzi.
U mnie na osiedlu są tylko kasztany. Mam już dawno nazbierane.
Zrobiłam kilka zdjęć. Dzisiaj je obrobię, z jutro powinny być w blogu.
Po powrocie do domu był obiad, a po nim prasówka.
Wieczorem przyjechał Piotruś. Dostałam 9 róż.

Zdjęcie